Aby zrobić szarlotkę w niewielkiej keksówce użyłam:
- ok 12 sucharków
- szklankę mleka
- 1 jajko
- cukier cynamonowy (znalazłam taki firmy Diamant)
- 2 średnie jabłka
- 1 budyń śmietankowy z cukrem
- masło
W misce łączymy mleko, jajko i około 4 łyżek cukru cynamonowego. Keksówkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Sucharki maczamy w mleku z jajkiem i cukrem, tak by naciągnęły ich smak i wykładamy nimi dno foremki. Do mojej mieściły się 3 na jedną warstwę. Na spód ciasta wykorzystałam dwie warstwy sucharków. Na ostatnią warstwę kładziemy po płatku masła na sucharek.
Jabłka obieramy, wykrawając gniazda nasienne. Kroimy je w średniej wielkości kawałki i wysypujemy nimi sucharki w foremce. Posypujemy obficie cukrem cynamonowym. Maczamy kolejne 3 sucharki i układamy na jabłkach. Na każdym sucharku kładziemy płatek masła. Zapiekamy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni.
W międzyczasie przygotowujemy budyń, według przepisu na opakowaniu. Kiedy pierwsza część naszego ciasta będzie już gotowa, pokrywamy ją masą budyniową, kładąc na wierzchu kolejną porcję namaczanych sucharków z płatkiem masła na każdym z nich. Posypujemy obficie cukrem cynamonowym.
Wstawiamy do piekarnika na kolejne 45 minut.
Budyń może wykipieć, zatem, aby tego uniknąć możecie zamienić kolejność warstwy jabłek z budyniem.
Po wyjęciu z pieca i delikatnym ostudzeniu deser jest gotowy do podania na ciepło. Jego smak można uzupełnić ulubionym sosem deserowym - jak dla mnie smak idealny, nie potrzeba żadnych dodatków.
Po zastygnięciu budyniu, kroimy szarotkę w dość duże kawałki i podajemy posypane cukrem pudrem.
Zaskoczona byłam sposobem wykorzystania sucharków. Zawsze mam w domu jakąś paczkę i teraz poszerzyłam zakres ich wykorzystania. Deser szybki i pyszny. Zrobicie nim ogromną frajdę swoim bliskim.
SMACZNEGO! :)
Bardzo fajny deser :) Nie chciałabyś go dodać do konkursu na moim blogu na przepis na deser? Do wygrania jest piekarnik i weekend dla 2 osób w Warszawie. Możesz w sumie dodać 3 różne desery, ale w osobnych komentarzach. Mam nadzieję, że nie pogniewasz się, że dodaję link - najwyżej usuń ten komentarz :)
OdpowiedzUsuńhttp://gotowaniecieszy.blox.pl/2011/09/Konkurs.html
Pozdrawiam :)
takiej szarlotki jeszcze nie jadłam :) musiała być pyszna
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, ja kocham budyń w ciastach. Właściwie to TYLKO w ciastach! :)))
OdpowiedzUsuń