środa, 7 września 2011

Imbirowe muffiny z gruszkami

Zostałam dzisiaj zaproszona na spotkanie z moim dawnym licealnym dyrektorem. Nic nadzwyczajnego, bo staramy się spotykać przynajmniej raz w roku, jednak wszystkie obecne panie zawsze przygotowują coś pysznego do jedzenia. Tym razem postawiłam na słodkości. Zainspirowana pięknymi zdjęciami mojego "wypiekowego guru" postanowiłam popełnić mięciutkie muffiny pachnące imbirem i ociekające sokiem ze świeżych gruszek...


Do wykonania 12 babeczek wykorzystałam:
  • 250g mąki do wypieków typ 450
  • ok 100g białego, drobnego cukru
  • ok 70g jasnego, brązowego cukru + kilka łyżek do posypania babeczek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 140 ml jogurtu typu greckiego
  • 1,5 łyżki miodu (najlepiej płynnego)
  • 2 jajka
  • 3 średnie, twarde gruszki


Do sporego naczynia przesiewamy mąkę, biały cukier, proszek do pieczenia i imbir w proszku. Dodajemy gruby brązowy cukier i wszystko mieszamy łyżką.
W drugiej miseczce łączymy ze sobą składniki mokre: jajka, jogurt, olej, miód. Miksujemy przez chwilę i dodajemy do składników suchych, dalej miksując na niskich obrotach.


Gruszki obieramy i kroimy w średnią kostkę. Dodajemy ją do ciasta i mieszamy, żeby masa pokryła owoce.
 Przygotowujemy papilotki w formie i nakładamy ciasto (ok. 3/4 foremki). Następnie posypujemy muffiny grubym, brązowym cukrem - mniej więcej 3/4 łyżki stołowej na babeczkę).


Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i pieczemy ok 15 minut. Po tym czasie, kiedy babeczki nabiorą pięknego złotego koloru zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy dalej przez około 10 minut. Sprawdzamy patyczkiem konsystencję muffinek wewnątrz. Jeśli patyczek jest suchy babeczki są gotowe.






SMACZNEGO! :)

5 komentarzy:

  1. u mnie tez nie dawno byly muffiny z gruszka:)
    Twoje wygladaja tak smakowicie i jeszcze ta cukrowa posypka... pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  2. te obrazki są pyszne niezwykle.

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm pysznie! Uwielbiam smak imbiru, zwłaszcza, gdy taka pochmurna i deszczowa pogoda za oknem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam słodkości z gruszką, a z miodem i imbirem muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. no i bym zjadła, gdyby nie ten imbir.... ;)

    OdpowiedzUsuń