poniedziałek, 12 września 2011

Ślimaczki z tortilli

Jakiś czas temu popełniłam pszenne placki, zwane powszechnie tortillami. Ponieważ zrobiłam ich odpowiednio więcej, zapakowałam w papier pergaminowy, folię do mrożenia i tak oto przetrwały kilka dni w mojej lodówce- jak się okazało, było im tam całkiem nieźle i mogłam wykorzystać je na szybką przekąskę...

 Do wykonania ślimaczków wykorzystałam:
  • 3 placki tortilla
  • kilka listków sałaty
  • ser żółty gouda
  • szynkę z kurcząt


Na placku pszennym kładziemy kilka listków sałaty, następnie po plasterku sera i wędliny. Możemy dodać również posiekaną pietruszkę - ale jako, że nie przepadam za tą "zieleniną" pominęłam jej użycie.
Tortille zwijamy w ciasne ruloniki i kroimy na kawałki o grubości około 2 cm.

Przekłuwamy je wykałaczką i układamy na półmisku w towarzystwie świeżych warzyw: pomidorków koktajlowych, papryki, selera naciowego i ogórka. Podajemy z sosem czosnkowym, lub każdym innym, który lubimy.


 Smaczna, pożywna i efektowna przekąska na wieczorne posiedzenie ze znajomymi.

SMACZNEGO! :)

2 komentarze:

  1. ale musiały być dobre :) jak zaproszę gości to zrobię im właśnie takie ślimaczki :D

    OdpowiedzUsuń