niedziela, 11 września 2011

Pizza polenta

Chyba wszyscy lubimy pizzę - ja i moi bliscy nie stanowimy wyjątku, jednak ten włoski przysmak kupowany w różnych miejscach smakuje niezwykle odmiennie i zdecydowanie inaczej niż w rodzimych Włoszech.
Do samodzielnie przyrządzanej pizzy miałam zawsze ostrożny stosunek, głównie dzięki zajęciom praktyczno-technicznym w szkole podstawowej, dzięki którym zrobiony przez nas placek drożdżowy wylądował w śmietniku..
Razem z Tomaszem wypróbowaliśmy już kilka przepisów - głównie tych tradycyjnych. Ale ostatnio znalazłam przepis na ciasto do pizzy z wykorzystaniem polenty. Pierwsze spotkanie z tym włoskim przysmakiem i od razu zwycięstwo! Ciasto robi się szybko, bez żadnego wyrastania - czyli po prostu bez stresu. Jak dla mnie GENIALNIE! :)
Ciasto:

W dużej misce mieszamy polentę z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Wlewamy stopniowo mleko, mieszając wszystko łyżką. Ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie wałkujemy je dopasowując rozmiarem do foremki do pizzy, pamiętając o wywinięciu "kołnierza" tak jak w tarcie.

 
Farsz:
  • 300g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 3 łyżki świeżej, posiekanej bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 duża biała cebula
  • 4 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • ok 8 pomidorków koktajlowych
  • mały słoiczek zielonych, drylowanych oliwek
  • 2 szklanki tartej mozarelli lub 2 kulki tego serka


Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, wyciskamy czosnek i dorzucamy mięso. Doprawiamy pieprzem i solą. Smażymy kilka minut. Pod koniec dosypujemy świeżą, posiekaną bazylię. Odstawiamy z ognia.
Paprykę kroimy w paski, pomidorki w ćwiartki.


Ciasto smarujemy przecierem pomidorowym, nakładamy mięso oraz pokrojone warzywa. Posypujemy wszystko oliwkami i serem mozarella.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.


Pizzę możemy podawać ze świeżą pietruszką.
Jest bardzo smaczna, a do tego pożywna. Nawet największe głodomory mają problem z pochłonięciem większej ilości. Kolejną zaletą jest niska zawartość tłuszczu, co może być dobrą wiadomością do wszystkich, którzy boją się typowych dań "na wynos".

Zdrowego SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. mniam . ja też ostatnio robiłam domową pizze :) szkoda że przepis dopiero teraz dodałaś, bo bym z chęcią skorzystała :D

    OdpowiedzUsuń