Na 8 bułeczek wykorzystałam:
- 225g maki typ 550
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 opakowanie suszonych drożdży
- 100g roztopionego i ostudzonego masła
- 3 łyżki stołowe ogrzanego mleka
- 2 roztrzepane jajka
- 5 średniej wielkości suszonych pomidorów w oliwie
- mleko do posmarowania
Na stolnicę przesiewamy mąkę i sól. Dosypujemy drożdże i mieszamy. Do suchych składników wlewamy roztopione, ostudzone mleko oraz roztrzepane jajka. Zagniatamy ciasto do uzyskania gładkiej masy.
Przekładamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem miski i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ponad godzinę, do podwojenia się objętości ciasta. U mnie wyglądało to tak:
PRZED
i PO:
Po wyrośnięciu ciasta wykładamy je na stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy suszone pomidory bardzo drobno posiekane. Pamiętajmy o ciągłym podsypywaniu ciasta, gdyż pomidory zawierają sporo oliwy.
Ciasto zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie tworzymy wałeczek i dzielimy go na 8 równych części.
Formujemy bułeczki i układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem, lub - jak w moim przypadku - wyłożonej papierem pergaminowym. Przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut, tak by bułeczki podwoiły swoja objętość.
Po tym czasie smarujemy każdą mlekiem i wstawiamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika. Pieczemy około 10-15 minut do nabrania przez niej złocistej barwy. Po 10 minutach możecie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i wydłużyć czas pieczenia. Po 15 minutach sprawdzamy patyczkiem czy bułeczki się dopiekły, ja osobiście pukałam w ich spód - słysząc "głuchy" odgłos, wiedziałam, że moje bułeczki są gotowe.
I faktycznie były. Pierwszą zjadłam jeszcze gorącą z topiącym się na niej masłem. Pozostałymi musiałam podzielić się z rodziną. Następnym razem zrobię podwójną ilość :)
SMACZNEGO! :)
Ja też jakoś nie mam serca do pieczywa. Ale Twoje bułeczki zapowiadają się pysznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, wyglądają bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuję przepis bo uwielbiam suszone pomidorki :-)
Super bułeczki :D Wyglądają cudownie, musiały być pyszne :))
OdpowiedzUsuńsuszone pomidorki to ja uwielbiam, wiec te buleczki tez by mi smakowaly:) przepis zapisuje:)
OdpowiedzUsuńte bułeczki Ci się bardzo udały :) apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń