czwartek, 18 sierpnia 2011

Czekoladowy biszkopt z gruszkami i malinami

Naszło mnie na słodkości, a jakoś ostatnio nie szaleję za tymi kupnymi. Ponieważ miałam w lodówce kilkudniowe gruszki, a na stole świeże maliny - postanowiłam wykorzystać je właściwie...


Na ciasto o średnicy 17 cm wykorzystałam:
  • 80 g miękkiego masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 żółtko
  • 1 roztrzepane jajko
  • 75 g mąki typ 450
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżkę mleka
  • 1 gruszkę
  • szklankę malin


Miękkie masło i brązowy cukier ucieramy mikserem na puszystą masę, stopniowo dodajemy: żółtko i roztrzepane jajko. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy i stopniowo dodajemy do mokrej masy nieustannie miksując na średnich obrotach. Kiedy uzyskamy gładkie ciasto dodajemy mleko i dalej mieszamy.

Masę przekładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Wygładzamy ją i na wierzchu układamy gruszki, a następnie posypujemy świeżymi malinami.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około godzinę. Po tym czasie sprawdzamy wilgotność ciasta patyczkiem. Jeśli jest gotowe, wyłączamy piekarnik i zostawiamy tam biszkopta na około 5 minut.

Podaję z bitą śmietanką i świeżymi owocami.
Pychota!

SMACZNEGO! :)

4 komentarze:

  1. Przecudne zdjęcia! Czekolada + maliny to jest to. Jeśli połączyć te składniki i to jeszcze w biszkopcie.. och rozmarzyłam się. ;-)
    Musi cudownie smakować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapowiada się przepysznie! Wspaniałe połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne ciasto z owocami, oj zjadoby się kawałeczek

    OdpowiedzUsuń