Do wykonania porcji na 4 osoby potrzebujemy:
- 1/5 niezbyt miękkiego arbuza
- opakowanie serka feta
- 2 garści rukoli
- słoiczek oliwek zielonych najlepiej z nadzieniem (papryką, czosnkiem)
- garść orzechów nerkowca
Arbuza tniemy na mniejsze kawałki i oddzielamy miąższ od skórki, następnie kroimy go w niewielkie kostki.
Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Jeśli listki są duże lub połączone w większe gałązki możemy je porwać na mniejsze kawałki.
Wszystkie składniki łączymy w miseczce i dodajemy serek feta pokrojony w niewielkie kostki. Możemy użyć serka już pokrojonego często z dodatkiem oliwek. Sałatkę wzbogacamy o oliwki oraz ich zalewę i wszystko mieszamy, by składniki rozłożyły się równomiernie w salaterce.
Na patelni bez dodatku tłuszczu prażymy garść orzechów nerkowca. Postarajmy się, żeby nasze orzeszki zarumieniły się, a nie przypaliły. Dla uzyskania lepszego efektu przekroiłam każdy orzech na pół.
Orzeszki wsypujemy na wierzch sałatki, która jest już gotowa do podania.
Ponieważ wykorzystuję część zalewy z oliwek, nie solę ani nie dodaję pieprzu. Ale oczywiście, każdy z nas ma własny smak, zatem przyprawiać możecie wedle uznania.
Sałatka zaskoczyła moich bliskich. Jest niezwykle kolorowa, a różnorodność smaków i faktur zapewni Wam mocny efekt. Polecam!
SMACZNEGO! :)
PYCHA! Obowiązkowo do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSwietna salatka - zdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Zapewniam, że jest genialna! Zdecydowanie polecam ;) Smacznego dziewczęta! ;)
OdpowiedzUsuń