wtorek, 9 sierpnia 2011

Sałatka z arbuzem i rukolą

W upalne dni nic nie sprawdza się lepiej, niż dobrze schłodzona porcja arbuza - na bardziej deszczowe wakacje polecam sałatkę, która zaskakuje połączeniem smaków i kolorów.



Do wykonania porcji na 4 osoby potrzebujemy:

  • 1/5 niezbyt miękkiego arbuza
  • opakowanie serka feta
  • 2 garści rukoli
  • słoiczek oliwek zielonych najlepiej z nadzieniem (papryką, czosnkiem)
  • garść orzechów nerkowca

Arbuza tniemy na mniejsze kawałki i oddzielamy miąższ od skórki, następnie kroimy go w niewielkie kostki.


 Rukolę myjemy i osuszamy ręcznikiem kuchennym. Jeśli listki są duże lub połączone w większe gałązki możemy je porwać na mniejsze kawałki.


Wszystkie składniki łączymy w miseczce i dodajemy serek feta pokrojony w niewielkie kostki. Możemy użyć serka już pokrojonego często z dodatkiem oliwek. Sałatkę wzbogacamy o oliwki oraz ich zalewę i wszystko mieszamy, by składniki rozłożyły się równomiernie w salaterce.


Na patelni bez dodatku tłuszczu prażymy garść orzechów nerkowca. Postarajmy się, żeby nasze orzeszki zarumieniły się, a nie przypaliły. Dla uzyskania lepszego efektu przekroiłam każdy orzech na pół.


Orzeszki wsypujemy na wierzch sałatki, która jest już gotowa do podania.
Ponieważ wykorzystuję część zalewy z oliwek, nie solę ani nie dodaję pieprzu. Ale oczywiście, każdy z nas ma własny smak, zatem przyprawiać możecie wedle uznania.


Sałatka zaskoczyła moich bliskich. Jest niezwykle kolorowa, a różnorodność smaków i faktur zapewni Wam mocny efekt. Polecam!

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. PYCHA! Obowiązkowo do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Swietna salatka - zdecydowanie moje smaki :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapewniam, że jest genialna! Zdecydowanie polecam ;) Smacznego dziewczęta! ;)

    OdpowiedzUsuń