poniedziałek, 1 sierpnia 2011

Pieczone ziemniaki z ziołami

Każdy lubi frytki, nie każdy może je jeść, głównie ze względu na ilość tłuszczu jaką zawierają. Poniżej prezentuję przepis na ziemniaki, jakimi częstowała mnie moja mama, kiedy byłam dzieckiem.


Na porcję dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 10 średniej wielkości ziemniaków
  • łyżka oliwy (może być z czosnkiem)
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka oregano
  • łyżeczka bazylii
  • ząbek czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego (pomijamy, jeśli używamy czosnkowej oliwy)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na grube kawałki (kształt dowolny ;) )


Ziemniaki wrzucamy do miseczki, dodajemy zioła i czosnek, dolewamy oliwy i mieszamy, tak by wszystkie ziemniaki pokryły się tłuszczem i przyprawami.
Wykładamy je na blachę jedną wartswą, tak by każdy mógł się opiec.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 20 minut.


SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz