Na zupę na 4 osoby potrzebujemy:
- 1 1/2 litra wody
 - kostka rosołowa
 - 2 marchewki
 - 2 pietruszki
 - 1 mały seler
 - 1 mały por
 - opakowanie krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano
 - 3 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
 - 2 łyżki śmietany 30%
 - opakowanie sera feta
 - listki bazylii
 
Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy wywar zacznie wrzeć wyjmujemy warzywa i wrzucamy serowe trójkąciki. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż serki całkowicie się nie roztopią. Dodajemy krojone pomidory i znów wolno gotujemy, aż zupa zacznie wrzeć.
Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę. Do miseczek wkładamy ulubiony makaron a na nim kostki fety. Wlewamy zupę i posypujemy wszystko świeżymi, posiekanymi listkami bazylii. Równie dobrze możemy pominąć makaron - zupa smakuje wyśmienicie i bez niego. Czasami zastępuję go czosnkowymi grzankami.
SMACZNEGO! :)


Smakowita pomidorowka:-)
OdpowiedzUsuń