Na zupę na 4 osoby potrzebujemy:
- 1 1/2 litra wody
- kostka rosołowa
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 mały seler
- 1 mały por
- opakowanie krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano
- 3 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
- 2 łyżki śmietany 30%
- opakowanie sera feta
- listki bazylii
Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy wywar zacznie wrzeć wyjmujemy warzywa i wrzucamy serowe trójkąciki. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż serki całkowicie się nie roztopią. Dodajemy krojone pomidory i znów wolno gotujemy, aż zupa zacznie wrzeć.
Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę. Do miseczek wkładamy ulubiony makaron a na nim kostki fety. Wlewamy zupę i posypujemy wszystko świeżymi, posiekanymi listkami bazylii. Równie dobrze możemy pominąć makaron - zupa smakuje wyśmienicie i bez niego. Czasami zastępuję go czosnkowymi grzankami.
SMACZNEGO! :)
Smakowita pomidorowka:-)
OdpowiedzUsuń