czwartek, 11 sierpnia 2011

Ciasteczka francuskie z konfiturą

Kiedy wpadają niezapowiedziani goście, a szafki świecą słodkimi pustkami, zawsze sprawdzają się ciasteczka na bazie gotowego ciasta francuskiego z ulubionymi dodatkami.


Zazwyczaj ciasto francuskie należy pozostawić na kilkanaście, kilkadziesiąt minut w temperaturze pokojowej. Te ciasteczka są niewielkie, więc nie musimy martwić się połamanym ciastem.
Dzielimy je na podłużne tafle i kroimy na około 8 ciasteczek.
Następnie nakładamy na nie łyżeczkę konfitury pomarańczowej i kilka owoców borówki amerykańskiej.


Wkładamy ciasteczka na blasze do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 stopni. W trakcie pieczenia ciasto będzie puchło, dobrze jest zatem kontrolować proces i od czasu do czasu przekłuć ciasteczka widelcem.



Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.

SMACZNEGO! :)


1 komentarz:

  1. Szybki, prosty deser, ale jaki musi być smaczny! wypróbuję;)

    OdpowiedzUsuń