Do wykonania porcji dla 2-3 osób wykorzystałam:
- 100g mąki typu 500
- 250g twarogu light
- 2 jajka
- masło
- bułka tarta
Twaróg kruszymy w dłoniach na stolnicę, dodajemy przesianą mąkę i żółtka jajek. Łączymy składniki.
Ubijamy białka na sztywną pianę (najlepiej dodać szczyptę soli).
Sypiąc warstwę mąki na stolnicę ugniatamy ciasto dodając piankę.
Formujemy wałeczki i spłaszczamy je delikatnie. Tniemy ukośnie na odcinki około 2 cm.
W dużym garnku gotujemy wodę i solimy ją nieznacznie. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy pierwszą porcję klusek. Nie wrzucam wszystkich od razu, żeby nie skleiły się. Gotujemy je około 2-3 minut.
Wyjmujemy na półmisek i odlewam resztki wody.
Ja zdecydowanie wolę leniwe na słodko. Przygotowuję zatem bułkę tartą podsmażoną na maśle. Polewam nim kluski, posypuję cukrem gruboziarnistym i szczyptą cynamonu.
SMACZNEGO! :)
bardzo lubię te kluseczki, a pianę zawsze ubijam bo są bardziej delikatne :-)
OdpowiedzUsuńhttp://magiawkuchni.blox.pl/html
Uwielbiam kopytka ,ale leniwe jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńa ja takich nigdy nie jadłam. apetycznie się prezentują;)
OdpowiedzUsuń