Na 6 porcji potrzebujemy:
- 4 filiżanki mleka
- 1 filiżankę brązowego cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 3 łyżeczki cukry waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka Malibu
- 5 łyżeczek bezsmakowej żelatyny
Do rondelka wlewamy około 3,5 filiżanki mleka i powoli podgrzewamy na średnim ogniu. Stopniowo dodajemy cukier, aromat, cukier waniliowy i malibu. Podgrzewamy do momentu, gdy nasze mleko zacznie delikatnie buzować przy brzegach.
W pozostałą część mleka wsypujemy żelatynę, mieszamy i pozwalamy, żeby proszek wchłonął płyn. Następnie dolewamy ją do rozgrzanej mikstury i mieszamy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.
Przygotujmy 6 pojemniczków, do których rozlejemy deser. Żeby łatwiej nam było go wyjmować posmarujcie brzegi naczynek niewielką ilością oleju (wystarczy palec umoczony w tłuszczu).
Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki przynajmniej na 3 godziny.
Ja zostawiam go na całą noc.
Ponieważ deser jest dosyć słodki warto wykorzystać do niego jakiś kontrastowy dodatek.
Osobiście polecam sos z malin lub jagód. Przygotowujemy go miksując owoce z niewielkim dodatkiem cukru pudru lub śmietanki kremówki.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz