poniedziałek, 15 sierpnia 2011

Tagiatelle z czosnkiem i brokułami

Z wiekiem zmienia się nam smak, zaczynamy doceniać produkty, które niegdyś na samą myśl, przyprawiały nas o niezbyt zdrowe odruchy... Taki właśnie stosunek miałam do brokułów i czosnku... I nagle - jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, wszystko zmieniło się o 180 stopni. A najlepiej, kiedy w jednej potrawie mogę połączyć oba te składniki. Poniżej przepis na szybki i pyszny makaron, który funduję sobie i rodzince, kiedy nie mam czasu na kuchenne eksperymenty. Przepis znalazłam w jednej z moich ulubionych pozycji kulinarnych: "Biblioteka smakosza.Makaron.", który w nieznacznym stopniu zmodyfikowałam wedle uznania.


Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy:
  • jeden średniej wielkości brokuł 
  • 4 czubate łyżki mascarpone
  • 4 czubate łyżki ricotty
  • 2 łyżki mleka
  • 10 gniazdek makaronu tagiatelle
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • biały pieprz
  • 2 ząbki czosnku

Różyczki brokułów gotujemy, podobnie jak makaron. W obu przypadkach pamiętajmy, żeby nie rozgotować zanadto ani jednego ani drugiego składnika. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy.
W rondelku roztapiamy mascarpone z ricottą. Dodajemy mleko i wyciskamy do tej mikstury ząbki czosnku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Możemy do smaku osolić i wzbogacić o aromat białego pieprzu.
Kiedy nasz sos serowy zagotuje się dodajemy do niego obgotowane brokuły i gotujemy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty.
Na talerz wykładamy makaron oraz sos z brokułami. Ja często mieszam wszystko w dużym garnku.
Danie posypujemy startym parmezanem.


SMACZNEGO! :)


4 komentarze:

  1. czosnek, brokuł i makaron... mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. brokuł i czosnek lubię od zawsze, więc taki makaron z przyjemnością bym zjadła :)
    brokuły ostatnio surowe polubiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. hmm.. brokuła z czosnkiem jeszcze nie próbowałam :D a twój makaronik wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń