Do przygotowania porcji dla 3 osób potrzebujemy:
- jeden średniej wielkości brokuł
- 4 czubate łyżki mascarpone
- 4 czubate łyżki ricotty
- 2 łyżki mleka
- 10 gniazdek makaronu tagiatelle
- 2 łyżki startego parmezanu
- sól
- biały pieprz
- 2 ząbki czosnku
Różyczki brokułów gotujemy, podobnie jak makaron. W obu przypadkach pamiętajmy, żeby nie rozgotować zanadto ani jednego ani drugiego składnika. W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy.
W rondelku roztapiamy mascarpone z ricottą. Dodajemy mleko i wyciskamy do tej mikstury ząbki czosnku. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Możemy do smaku osolić i wzbogacić o aromat białego pieprzu.
Kiedy nasz sos serowy zagotuje się dodajemy do niego obgotowane brokuły i gotujemy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty.
Na talerz wykładamy makaron oraz sos z brokułami. Ja często mieszam wszystko w dużym garnku.
Danie posypujemy startym parmezanem.
SMACZNEGO! :)
Ale smacznie...mniam:-)
OdpowiedzUsuńczosnek, brokuł i makaron... mmm :)
OdpowiedzUsuńbrokuł i czosnek lubię od zawsze, więc taki makaron z przyjemnością bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńbrokuły ostatnio surowe polubiłam :-)
hmm.. brokuła z czosnkiem jeszcze nie próbowałam :D a twój makaronik wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuń