Potrzebujemy:
SAŁATKA
- 6-7 średniej wielkości cukinii (dobre będą zarówno żółte, jak i zielone)
- 4 duże cebule cukrowe (białe)
- ½ kg marchewki
- 2 duże czerwone papryki
- solidny pęk natki pietruszki
- po jednym pomidorku koktajlowym lub daktylowym na słoik
- po jednym ząbku czosnku na słoik
- sól
- pieprz
ZALEWA
- 2 szklanki wody
- ½ szklanka zwykłego octu
- ½ szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka cukru
Cukinię obieramy i kroimy w średnia kostkę. To samo robimy z cebulą. Oba warzywa wrzucamy do dużego garnka lub miski. Dodajemy około 4-5 czubatych łyżek soli i mieszamy. Osolone warzywa zostawiamy na około 3 godziny, tak aby puściły sok.
W międzyczasie obieramy marchewkę i delikatnie ją obgotowujemy. Kroimy na średnie kostki czerwoną paprykę i również krótko gotujemy. Marchew kroimy w kostkę, wszystkie „kolorowe” warzywa mieszamy razem dodając natkę pietruszki.
Po trzech godzinach odsączamy cukinię z cebulą, mieszamy je z papryką, marchewką i pietruszką.
Przygotowujemy zalewę i kiedy będzie ciepła zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej mieszankę warzyw. Dokładnie mieszamy.
Do słoików nakładamy pierwszą warstwę sałatki, mniej więcej do połowy. Następnie wkładamy pomidorka i ząbek czosnku. Dopełniamy sałatka i zakręcamy.
Pasteryzujemy ok 15 minut, ale zazwyczaj uzależnione jest to od wielkości słoiczka. Ja nakładam sałatkę w słoiki o pojemności 0,5 litra i pasteryzacja zajmuje mi kwadrans.
Sałatka jest wyśmienita już kilka dni po zrobieniu, ale najlepiej smakuje w zimowe wieczory.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz