Potrzebujemy:
SAŁATKA
- 6-7 średniej wielkości cukinii (dobre będą zarówno żółte, jak i zielone)
 - 4 duże cebule cukrowe (białe)
 - ½ kg marchewki
 - 2 duże czerwone papryki
 - solidny pęk natki pietruszki
 - po jednym pomidorku koktajlowym lub daktylowym na słoik
 - po jednym ząbku czosnku na słoik
 - sól
 - pieprz
 
ZALEWA  
- 2 szklanki wody
 - ½ szklanka zwykłego octu
 - ½ szklanka octu jabłkowego
 - 1 szklanka cukru
 
Cukinię obieramy i kroimy w średnia kostkę. To samo robimy z cebulą. Oba warzywa wrzucamy do dużego garnka lub miski. Dodajemy około 4-5 czubatych łyżek soli i mieszamy. Osolone warzywa zostawiamy na około 3 godziny, tak aby puściły sok.
W międzyczasie obieramy marchewkę i delikatnie ją obgotowujemy. Kroimy na średnie kostki czerwoną paprykę i również krótko gotujemy. Marchew kroimy w kostkę, wszystkie „kolorowe” warzywa mieszamy razem dodając natkę pietruszki.
Po trzech godzinach odsączamy cukinię z cebulą, mieszamy je z papryką, marchewką i pietruszką.  
Przygotowujemy zalewę i kiedy będzie ciepła zdejmujemy z ognia i wrzucamy do niej mieszankę warzyw. Dokładnie mieszamy. 
Do słoików nakładamy pierwszą warstwę sałatki, mniej więcej do połowy. Następnie wkładamy pomidorka i ząbek czosnku. Dopełniamy sałatka i zakręcamy.  
Pasteryzujemy ok 15 minut, ale zazwyczaj uzależnione jest to od wielkości słoiczka. Ja nakładam sałatkę w słoiki o pojemności 0,5 litra i pasteryzacja zajmuje mi kwadrans.
Sałatka jest wyśmienita już kilka dni po zrobieniu, ale najlepiej smakuje w zimowe wieczory.
SMACZNEGO! :)










Brak komentarzy:
Prześlij komentarz