wtorek, 2 sierpnia 2011

Muffinki z bananami i czekoladą

Najlepiej smakują, gdy są ciepłe, a czekolada w środku jest płynna :)



Na ok 20 muffinek potrzebujemy:

  • 300g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g masła
  • 200g cukru
  • 3 duże jajka
  • 2 mocno dojrzałe rozgniecione banany
  • 180g ciemnej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
  • ¼ szklanki mleka
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia się jajka z masą.

Dodajemy banany i miksujemy na niskich obrotach.

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do dużej miski. Ciągle miksując masę masłową dodajemy po kilka łyżek suchych składników, aż wszystko się ujednolici.

Wlewamy ¼ szklanki mleka i dalej miksujemy na średnich obrotach.

Czekoladę ścieramy na grubej tarce, lub kroimy nożem na niewielkie kawałki. Wrzucamy ją do ciasta i ręcznie mieszamy, do uzyskania ciasta.


Nakładamy ciasto w papilotki (mniej więcej 2/3 wysokości) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez około 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie wyschły.


SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Tak smakowitych muffinków nie widziałam dawno. Mniam! ;))

    OdpowiedzUsuń