Na ok 20 muffinek potrzebujemy:
- 300g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 125g masła
 - 200g cukru
 - 3 duże jajka
 - 2 mocno dojrzałe rozgniecione banany
 - 180g ciemnej czekolady (gorzkiej lub deserowej)
 - ¼ szklanki mleka
 - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
 - szczypta soli
 
Masło ucieramy z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kolejno po jednym jajku, za każdym razem miksując na średnich obrotach, aż do całkowitego połączenia się jajka z masą.
Dodajemy banany i miksujemy na niskich obrotach.  
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól przesiewamy do dużej miski. Ciągle miksując masę masłową dodajemy po kilka łyżek suchych składników, aż wszystko się ujednolici.
Wlewamy ¼ szklanki mleka i dalej miksujemy na średnich obrotach.
Czekoladę ścieramy na grubej tarce, lub kroimy nożem na niewielkie kawałki. Wrzucamy ją do ciasta i ręcznie mieszamy, do uzyskania ciasta.
Nakładamy ciasto w papilotki (mniej więcej 2/3 wysokości) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Pieczemy przez około 20 minut, tak by babeczki wyrosły, ale nie wyschły.
SMACZNEGO! :)




Wyglądają przepysznie ...
OdpowiedzUsuńTak smakowitych muffinków nie widziałam dawno. Mniam! ;))
OdpowiedzUsuńZachęcam do pieczenia! :)
OdpowiedzUsuń