niedziela, 28 sierpnia 2011

Domowe krakersy serowe

Kiedy z Tomaszem oglądamy filmy lubimy coś pochrupać - nie ma zatem jak domowe krakersy...


Do wykonania ok 40 sztuk wykorzystałam:
  • 100 g maki typ 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki curry
  • 100g startego sera cheddar
  • 100g startego parmezanu
  • 100g miękkiego masła

 

Mąkę, sól i curry przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i mieszam palcami przez chwilę.
Dodajemy oba gatunki sera i wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy aż do uzyskania gładkiego, aromatycznego ciasta.
Następnie rozwałkowujemy je na placki o grubości około 10mm i wykrawamy foremką w ulubionym kształcie.
Układamy w niewielkich odstępach na  blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.


Jeszcze sosik jogurtowy i przekąska na filmowe wieczory gotowa... :)

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. Bardzo mi się podoba, wolałabym taką przekąskę niż jakiś czipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł! Ja również często podchrupuję przekąski własnego wytwórstwa podczas oglądania tv lub czytania, więc chętnie wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. będę musiała zrobić, uwielbiam krakersy

    OdpowiedzUsuń