Do wykonania ok 40 sztuk wykorzystałam:
- 100 g maki typ 450
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki curry
- 100g startego sera cheddar
- 100g startego parmezanu
- 100g miękkiego masła
Mąkę, sól i curry przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i mieszam palcami przez chwilę.
Dodajemy oba gatunki sera i wyrabiamy na podsypanej mąką stolnicy aż do uzyskania gładkiego, aromatycznego ciasta.
Następnie rozwałkowujemy je na placki o grubości około 10mm i wykrawamy foremką w ulubionym kształcie.
Układamy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem pergaminowym.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Jeszcze sosik jogurtowy i przekąska na filmowe wieczory gotowa... :)
SMACZNEGO! :)
Bardzo mi się podoba, wolałabym taką przekąskę niż jakiś czipsy :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Ja również często podchrupuję przekąski własnego wytwórstwa podczas oglądania tv lub czytania, więc chętnie wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńbędę musiała zrobić, uwielbiam krakersy
OdpowiedzUsuń