sobota, 6 sierpnia 2011

Tosty francuskie z borówkami

Uwielbiam leniwe weekendowe śniadania. Po pierwsze dlatego, że nie muszę robić ich w biegu, po drugie dlatego, że możemy je zjadać w spokoju, w piżamach, oglądając ulubiony serial...
Oboje z Tomaszem lubimy tosty, ale co to za przyjemność, gdy ciągle jemy to samo - na szczęście "tostowanie" daje nam ogrom możliwości, wystarczy dać ponieść się wyobraźni. Najczęściej też staram się korzystać z dobroci sezonowych, w porze jagodowej przepis na proste i pyszne tosty francuskie z serkiem i borówką amerykańską...


Na śniadanie dla dwóch osób potrzebujemy:

  • 4 kromki chlebka tostowego z ziarnami
  • 3 czubate łyżeczki czystego serka homogenizowanego
  • 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • filiżanka borówki 
  • łyżeczka cukru pudru
  • 2 jajka
  • masło lub oliwa do smażenia


Przygotujmy serek mieszając go z cukrem waniliowym. Dla usprawnienia przygotowania możemy użyć gotowego serka o wybranym smaku, na przykład waniliowego Danio. Smarujemy nim jedną kromkę tosta i układamy na niej warstwę borówek. Przykrywamy kolejną kromką.

Jajka rozbijamy w naczyniu z łyżeczką zimnej wody. Przygotowane tosty maczamy w jajku po obu stronach oraz brzegach. Układamy je na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Smażymy do momentu, aż tosty się wyzłocą.


Układamy na talerzu, posypujemy mgiełką cukru pudru i ozdabiamy owocami, które także ukryliśmy w środku.
Gwarantuję, że takie tosty znikną z talerzy, a domowe żarłoki będą błagać o więcej :)


SMACZNEGO! :)

2 komentarze: