środa, 31 sierpnia 2011

Fusilli z szynką i pieczarkami

Zaczyna się rok szkolny - a co za tym idzie gonitwa każdego dnia. Zdaję sobie sprawę, że to ważne, jeść treściwie, regularnie i najlepiej to co przygotujemy sami - niestety w praktyce ciężko o takie luksusy. Przestawiam się zatem na dania, których przygotowanie nie zabierze nam wiele czasu i tak naprawdę gotują się same...


Na porcje dla 3 osób wykorzystałam:

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 300g pieczarek
  • 1 duża, biała cebula
  • 150g szynki
  • 1 kostka rosołowa z oliwą i ziołami
  • 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
  • 2 średnie, miękkie pomidory
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • ser feta
  • po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku i oregano
  • sól i pieprz
  • 3 szklanki makaronu fusilli


Na głębokiej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej posiekaną w drobną kostkę cebulę i szynkę. Smażymy przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy pieczarki na dość duże kawałki i dodajemy do cebuli i szynki. Podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.

Następnie dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową oraz ocet balsamiczny. Dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty.
Pomidory kroimy na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i znów dusimy przez około 3 minuty. Dodajemy sól, pieprz oraz zioła, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
W dużej ilości osolonej wody gotujemy fusilli aż do momentu, gdy będzie al dente, odcedzamy go i dodajemy do sosu na patelni. Posypujemy startym parmezanem i mieszamy.

Wykładamy na talerze, dodajemy po kilka kostek sera feta i wołamy rodzinę na obiad!


SMACZNEGO! :)

1 komentarz:

  1. O, wygląda przepysznie :) Koniecznie muszę kiedyś spróbować :D

    OdpowiedzUsuń