Na porcje dla 3 osób wykorzystałam:
- 3 łyżki oliwy extra vergine
- 300g pieczarek
- 1 duża, biała cebula
- 150g szynki
- 1 kostka rosołowa z oliwą i ziołami
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego
- 2 średnie, miękkie pomidory
- 3 łyżki startego parmezanu
- ser feta
- po 1 łyżeczce: bazylii, tymianku i oregano
- sól i pieprz
- 3 szklanki makaronu fusilli
Na głębokiej patelni z grubym dnem podgrzewamy oliwę i dorzucamy do niej posiekaną w drobną kostkę cebulę i szynkę. Smażymy przez chwilę, od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie kroimy pieczarki na dość duże kawałki i dodajemy do cebuli i szynki. Podsmażamy na dość silnym ogniu przez około 2-3 minuty, mieszając od czasu do czasu.
Następnie dodajemy rozkruszoną kostkę rosołową oraz ocet balsamiczny. Dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy i dusimy przez 2 minuty.
Pomidory kroimy na drobną kostkę i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i znów dusimy przez około 3 minuty. Dodajemy sól, pieprz oraz zioła, mieszamy i gotujemy jeszcze minutę.
W dużej ilości osolonej wody gotujemy fusilli aż do momentu, gdy będzie al dente, odcedzamy go i dodajemy do sosu na patelni. Posypujemy startym parmezanem i mieszamy.
Wykładamy na talerze, dodajemy po kilka kostek sera feta i wołamy rodzinę na obiad!
SMACZNEGO! :)
O, wygląda przepysznie :) Koniecznie muszę kiedyś spróbować :D
OdpowiedzUsuń