sobota, 20 sierpnia 2011

Cukier waniliowy

Jestem fanką każdej formy wanilii, do większości słodyczy, które powstają w mojej kuchni dodaję ekstrakt waniliowy, ziarenka z laski wanilii lub po prostu cukier waniliowy. Czasami też przy spontanicznych wypiekach braknie mi tego ostatniego, dlatego korzystając z mądrości mojej babci - robię go sobie sama...


Do przygotowania domowego cukru waniliowego potrzebujemy tylko dwóch składników i to oczywistych:
  • 1/2 kg cukru najlepiej drobnego
  • 2 laseczki wanilii
Cukier wsypujemy do słoiczka, ale nie napełniajmy go do samego brzegu. W cukier wkładamy dwie nierozcięte laski wanilii. Słoik dobrze zakręcamy i zostawiamy na kilka tygodni.


Opcja: Cukier, który przejdzie aromatem wanilii często mielę w młynku do kawy. Uzyskuję bardzo pachnący, delikatny i zupełnie inny cukier puder :)


SMACZNEGO! :)


1 komentarz:

  1. Też od jakiegoś czasu sama robię cukier i ekstrakt waniliowy. Tylko laski wanilii jednak rozcinam.
    Te domowe, prawdziwe są nie do zastąpienia przez te sztuczne wanilinowe cukry i aromaty.
    Bardzo fajny patent z mieleniem cukru waniliowego. Chyba w końcu kupię młynek do kawy. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń