wtorek, 16 sierpnia 2011

Pomidorowo-serowo-fetowo

Jedną z moich ulubionych zup jest pomidorówka - lubię z nią także eksperymentować. Ostatnio wzbogaciłam ją o dwa gatunki sera.


Na zupę na 4 osoby potrzebujemy:
  • 1 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 1 mały por
  • opakowanie krojonych pomidorów z dodatkiem bazylii i oregano
  • 3 trójkąciki serka topionego o smaku śmietankowym
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • opakowanie sera feta
  • listki bazylii


 Gotujemy wywar z warzyw z dodatkiem kostki rosołowej. Kiedy wywar zacznie wrzeć wyjmujemy warzywa i wrzucamy serowe trójkąciki. Gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż serki całkowicie się nie roztopią. Dodajemy krojone pomidory i znów wolno gotujemy, aż zupa zacznie wrzeć.
Na koniec wlewamy zahartowaną śmietanę i gotujemy jeszcze chwilę. Do miseczek wkładamy ulubiony makaron a na nim kostki fety. Wlewamy zupę i posypujemy wszystko świeżymi, posiekanymi listkami bazylii. Równie dobrze możemy pominąć makaron - zupa smakuje wyśmienicie i bez niego. Czasami zastępuję go czosnkowymi grzankami.


SMACZNEGO! :)

1 komentarz: